Balaton Balaton
Töltsd le kedvenc balatoni zenéd!  
2016. október 21., péntek, Orsolya
» Hírek
20-30%-kal csökkentek a balatoni nyaralók árai: hol érdemes vásárolni?
ingatlan.net
2010. június 16., szerda


A Balaton déli partján élénkülés tapasztalható az ingatlanpiacon. Főként Siófokon és környékén keresik a 20 millió forint alatti nyaralókat. Lellétől nyugatra erősen csökken az érdeklődés, pedig itt 20-30 %-kal olcsóbban vásárolhatunk magunknak igényes nyaralókat. Lelle pedig a Balaton új gyöngyszeme. A Balaton-törvényt pedig átírnák a helyiek.
Siófok környékén 20 millió alatt keresnek

Nemes András, a Dél-Balaton és Vidéke Ingatlanok tulajdonosa szerint élénkülés figyelhető meg a piacon, az önálló, kis- és közepes alapterületű, 45-70 nm-es nyaralókat keresik 20 millió forint alatt. Siófokon nyomottak az árak, Földváron pedig túl magasak, ahol akár 200-250 ezer forint/négyzetméterárakról is beszélhetünk. A minap adtak el Földváron a parttól 10 percre egy 45 nm-es házat 14,9 millióért egy 200 négyszögölös telken. Ugyanitt egy 2 emeletes, szintenként 60 nm-es nyaraló 18 millióba került egy 800 négyszögölös telken. Siófok, Zamárdi, Szántód a valódi kereslet központjai, attól nyugatra érezhetően csökken az érdeklődés. Ha a déli part egészét tekintjük, akkor a piac valójában Lelléig él, utána szinte meghalt. Hiába van autópálya, az a 20-30 kilométer plusz autózás már jelentős pszichikai gátat jelent a vásárlóknak, pedig ha valaki valódi értéket akar kapni a pénzéért, akkor érdemes Fenyves, Fonyód, Bélatelep felé kacsingatni.

Lelle az új oázis

Balatonlelle viszont kiemelkedően keresett céltelepülés. Míg Földvár és Szárszó kicsit benn ragadt a rajtnál, addig Lelle folyamatosan fejlődik, a déli part gyöngyszemévé nőtte ki magát. Hiába a történelmi múlt, a csodálatos villák Földváron, ha most nem fejlődik a település. Ebben az is szerepet játszik, hogy a vízpart és a vasút közötti legértékesebb földsáv Földvárnál a legszűkebb, így mindössze öt magántulajdonú üdülő található ezen a szakaszon – jellemzi a helyzetet Nemes András. Régebben jól működtek a SZOT-üdülők, de ez már a múlt. Ellenben Lellén van egy jelentős, 300-400 méteres parti sáv, ahol sok a magántulajdon, így megy az ingatlanpiac is. Lelle után viszont 20-30 %-kal csökkenek az árak a kínálati piacon.

Boglár környékén 10 millióig keresnek

Békési Béla, a balatonboglári Ingatlan Munkaközösség tulajdonosa elmondta, hogy Lellétől nyugatra főleg 10 millió alatti ingatlanokat vásároltak ebben az évben. A kuncsaftok pedig olyan vevők, akik még ekkora összeget hitel nélkül össze tudtak szedni – rokonoktól, ismerősöktől. Azonban nagyok az árkülönbségek. Balatonlellén már 2 millió körül telket lehet vásárolni, amely hamarosan beépíthető lesz. Viszont szerepel a kínálatban 50 milliós nagyságrendű vízparti telek is gyönyörű helyen, jó környezetben. A két érték között szinte minden árban találhatók ingatlanok, ahogy távolodunk a Balatontól, egyre olcsóbb házak szerepelnek a kínálati piacon. A háttértelepüléseken – a parti sáv 4-5 kilométeres zónájában – halott a piac, nagy szegénység tapasztalható. A pletykák arról szólnak, hogy visszaállítják a szocpolt, az talán felrázná a piacot, és 10 millió alatti értéksávban tranzakciókat generálna.

Kaotikus állapotok

Kaotikus és kiszámíthatatlan jelenleg az ingatlanpiac mozgása. Érdeklődés szintjén vannak keresések, az eladás az utóbbi 3 hétben megtorpant. 20 éve dolgozom itt, azonban ennyi kétségbeesett emberrel még nem találkoztam. Van olyan utca, ahol több ingatlant is árvereznek – ecseteli a viszonyokat Békési Béla. Eléggé sok az elszomorító megkeresés is: árverezés előtt álló, az ország más részeiből érkező ingatlanok tulajdonosai próbálnak találni nagyon olcsó ingatlant, először bérelnék, majd „később meg szeretnénk venni” jelszóval. Most van egy újfajta vásárlási lehetőség is: a külföldi bankok a tulajdonukban lévő üres ingatlanokat rendkívül kedvező feltételekkel értékesítik: például egy 10 millió fölötti ingatlant 10 % önerővel, és havi 24.000 forintos törlesztőrészlettel. Komolyabb árengedményeket is kifoghatunk, így pl. Balatonszárszón a központban, a szökőkútnál 40 nm-es, pár éves lakás 8,5 millióért eladó – noha új korában 10,5 millió+áfáért vásárolták.

Balaton-törvény és az árvíz

A Balaton-törvény semmit sem használt, kár volt a papír, amire írták, hiszen a nagyközönség számára elérhető parti sávot visszaállítani a tó teljes hosszában lehetetlen. Először a parti tulajdonosokat kellene kárpótolni, azonban az államnak erre nincs pénze, és ki akarna megválni a vízparti házától. Ráadásul a szállodák is lezárják többnyire a parti részeket – mondja Nemes András. Az aktuális árvíz- és belvíz-veszély kapcsán pedig egy feloldhatatlan ellentétre hívja fel a figyelmet. A turizmusnak az az érdeke, hogy magas legyen a vízállás, hiszen ekkor érkeznek a turisták, és jön a bevétel. Máriafürdő, Szárszó, Fenyves vízparti házainak tulajdonosai viszont érthetően alacsonyabb vízállást kívánnak, hiszen a talajvíz a Balaton vízszintjével párhuzamosan emelkedik, illetve csökken. Itt sincs azonban állami pénz, hogy a vízparti ingatlanokat megvédjék, vagy azok értékét megfizessék.

Túl Keleten vagyunk

A Balaton jövőjére vonatkozóan Békési Béla bizakodó: az ellátás, közbiztonság, jó nevű iskolák, élhető életstílus tapasztalatom szerint pár év óta igen vonzó a fiatal értelmiség számára. Az a fő baj, hogy 250 kilométerre keletebbre vagyunk, mint ahogy kellene. Mert akkor nemzetközi turistaparadicsom lennénk – vázolja a helyzetet Nemes András. Majd hozzáteszi: amíg a 2008-as alacsony euró-árfolyam elvitte a vendégeket, a magyarok is inkább a horvát tengerpartra utaztak, addig az idei magas euró kedvez a Balatonnak. Hiszen a magyar tenger még mindig jóval olcsóbb mint a horvát Adria, csak ott állami szinten jól szervezik a turizmust. Persze a római és középkori műemlékekkel nem tudunk versenyezni, de ha a magyar állam jelentősebb beruházásokat eszközölne, az megmozdítaná a magánbefektetőket is. Egyelőre csak telekspekulációról beszélhetünk a parton. De meg kell változnia a gondolkodásmódnak is, nem kell azon sápítozni, ha a turista éjfélkor hangoskodik, mert az azt jelenti, hogy jól érzi magát, és költ – magyarázza a Dél-Balaton és Vidéke Ingatlanok tulajdonosa.» IMPRESSZUM «